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Facts.  The certificate of resale issued by a homeowners association gave notice that an 
assessment would be issued to all unit owners requiring the payment of $5,000 to cover a 
particular item of repair or improvement (the exact purpose of the assessment is not important to 
this question).  The buyer was surprised to learn of this assessment and clearly did not want to 
have to pay the amount when it became due after settlement.  The buyer therefore had her buyer 
agent issue her demand that seller pay the assessment or reduce the sale price by an equivalent 
amount.   

The buyer agent did her client’s bidding and sent an email to the listing agent expressing the 
buyer’s demands.  She further articulated how disappointed the buyer was to learn of this in the 
certificate of resale rather than from the seller in the agreement of sale at paragraph 10(F) where 
homeowners association assessments were to be disclosed.   

Rather than reply immediately to the written demands of buyer, the seller and her agent did 
nothing until the 5-day termination period following receipt of the certificate of resale had 
lapsed.  The buyer agent then received an email from the listing agent advising that the seller had 
declined the buyer’s “invitation” to amend the agreement of sale and that the seller would hold 
firm on the agreed upon price! 

 

Q.  Did, or can, the buyer terminate the agreement based upon the assessment disclosed in 
the association’s certificate of resale? 

 
A.  While the buyer may have a way out of the agreement, it will not be based upon paragraph 16 
of the agreement having to do with the resale notice.  Under that provision, and pursuant to the 
Uniform Planned Community Act, the buyer has five days from receipt of the certificate of resale 
to terminate the agreement.  Buyer did not do so.  Had the buyer agent stated, in the demand to 
reduce the sale price, that unless the seller did so the agreement was deemed terminated by virtue 
of the information revealed in the certificate, all would be good for the buyer.  It is clear, 
however, that the buyer did not terminate the agreement within the five days, despite her intent to 
avoid the $5,000 charge. 
 
Whether the buyer can get out of the agreement of sale is therefore left to other provisions in the 
agreement.  Is there an inspection contingency by which the buyer can timely terminate the 
agreement? What is the amount of the deposit and is it a liquidated damage?  If the deposit is low 
and it is a liquidated damage, the buyer may be willing to sacrifice it or use the threat of 
terminating the agreement to leverage a modification.    
 



The lesson from this Hotline call is that the terms of the agreement of sale are to be taken 
literally.  If a buyer has five days from receipt of a certificate of resale to “terminate” the 
agreement, then do so.  Understand, however, that an invitation to modify the terms of the 
agreement is not a termination.   
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